KOMENTÁŘ K VIDEU: BAZALKA PRAVÁ V TRUHLÍKU
Bazalka je na pěstování celkem nenáročná, potřebuje akorát hodně tepla,
a na rozdíl od jiných bylinek, např. levandule nebo tymiánu, hodně vody.
U nás se většinou pěstuje jako jednoletá rostlina, ale prodávají se i vytrvalé keříky,
které je ovšem potřeba dát na zimu domů, do chladnější místnosti.
Zatímco bazalku pěstovanou doma v květináči už sklízím, ven ji vyseji až
po tzv. zmrzlých mužích, tentokrát mi to vyšlo koncem května.
Na zahradě už má "svůj" truhlík. Starou zem jsem loni na podzim ze 2/3 vyndala
a teď na jaře tam nasypu novou zem z kompostu. Dá se koupit i substrát pro bylinky,
ale jednou jsem použila substrát pro muškáty, který mi zbyl a výsledek byl stejný.
Zem upěchuji a vyberu si 3 druhy, které mají odlišnou barvu listů, velikost i tvar:
zelená širokolistá - se silně vonícími listy, hnědočervená Chianti, která se obzvlášť hodí
ke zdobení pokrmů a zelená kadeřavá Serrata s mimořádně silnými a velkými listy.
Existuje i bazalka citronová nebo anýzová.
Vše lehce popráším zeminou, kterou uplácám a pokud možno opatrně zakropím.
Takto si může každý vypěstovat bazalku na balkoně, jak v truhlíku,
tak v normálním nebo i závěsném květináči.
Semena obyčejně vyklíčí za dva týdny, mladé lístky mají typický tvar a snadno se rozliší od plevele.
Po měsíci roste plevel rychleji než bazalka. Je nejvyšší čas ho odstranit,
aby bylinky měly víc místa a aby jim kořeny plevele zbytečně nebraly živiny z půdy.
Rostliny nechávám růst tak, jak jsem je vysela, nikdy neprotrhávám.
Bazalka má různé léčivé účinky, kromě toho, že povzbuzuje trávení, se dá použít
i jako hojivý prostředek při zraněních nebo revmatických potížích.
Hodně bylinek se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a malým dětem. Patří mezi ně i bazalka.
Asi za dva měsíce od vysetí už budu mít pěknou úrodu. Nejlepší je samozřejmě v čerstvém stavu.
Když chci mít bohatou úrodu, nenechám rostliny vykvést a včas zaštipuju.
Zaštipují se vždy nad dvěma malými bočními listy, které se potom dále rozvětvují.
I když průběžně sbírám lístky, truhlík pořád vypadá dost dekorativně.
Takhle se bazalka rozvětvila po první sklizni a zaštipuju dál.
Po prohrábnutí nádherně voní.
Sušit se mi ji moc nechce, protože tak ztrácí vůni i chuť, a někdy listy dokonce zhnědnou.
Spíš ji zmrazím, což dokumentuji na videu "bazalka v květináči".
Ale něco přeci jen usuším, dám do košíku na ubrousek a suším v tenké vrstvě ve stínu,
nejlépe za horkého suchého letního počasí, aby se usušila co nejrychleji a listy nezhnědly.
Další možností jejího zpracování je naložení do oleje, který se pak dá použít např.
do marinád nebo dresinků. Výborně chutná v kombinaci s česnekem, rajčaty nebo fazolemi.
Všechny sušené bylinky dávám do temna nebo do tmavých sklenic, aby neztratily barvu.
Na podzim rostliny zlikviduju a truhlík připravím na jaro.
Bazalka původně pochází z Indie.
Nejnovější videa
Heřmánek pravý
Heřmánek pravý je jednoletá nebo ozimá léčivá rostlina. ...
Lilek, baklažán
Lilek se v tropických oblastech pěstuje jako vytrvalá rostlina, u nás výhradně jako jednol ...
Cibule jarní
Cibule kuchyňská je dvouletá nebo vytrvalá rostlina s robustním dutým stonkem. Potřebuje ...
Papriky
Paprika se u nás pěstuje jako jednoletka, v teplých oblastech roste jako vytrvalý keřík. ...