KOMENTÁŘ K VIDEU: BROKOLICE

Pěstování brokolice by mělo být mnohem jednodušší než pěstování květáku.
Zkusím ji vypěstovat ze semen, ale sazenice se dají také od dubna koupit 
na trzích nebo v některých zahradnictvích.
S předpěstováním začnu už začátkem března, a to tak, že do květináče se substrátem pro výsev
a množení nasypu semena, která popráším trochou zeminy a opatrně zarosím rozprašovačem.
Květináč dám v teplé místnosti na parapet a substrát udržuju stále vlhký.
Že semena vyklíčí už po pár dnech jsem nečekala a po 10 dnech rostliny radši přepikýruju,
aby se moc nevytahovaly nahoru.
Existuje brokolice květáková a výhonková. Květáková, kterou jsem vysela, má velkou
středovou růžici a krátkou vegetační dobu. Výhonková má středovou růžici menší, zato
postupně obrůstá malými růžičkami, které se mohou sklízet až do podzimu.
Asi za měsíc od pikýrování, tedy v druhé polovině dubna, přesadím rostliny na záhon,
který jsem si na podzim zryla a vyhnojila granulovaným hnojivem.
Před výsadbou nasypu na záhon ještě trochu kompostu a pak po celou dobu vegetace nehnojím.
Brokolice se nemá pěstovat po jiné brukvovité zelenině (kedlubnách, zelí, kapustě),
protože trpí stejnými chorobami a škůdci jako její příbuzní.
Na rozdíl třeba od červené řepy potřebuje pravidelně zalévat,
hlavně ne chlorovanou vodou.
Jelikož nemám zahradu ani záhony nafukovací, sázím rostliny s mnohem 
menším rozestupem než bych měla.
Hybridní odrůda Lord F1, kterou jsem zakoupila, by měla mít vegetační dobu 80-90 dní,
ale já sklízím až po 4 měsících, tedy začátkem července, když je růžice pevná
a květní pupeny nezačnou vykvétat.
Napoprvé celkem slušná úroda, rozhodně jsem nečekala obří rozměr jako z obchodu.
Brokolici je dobré po sklizni zkonzumovat co nejdříve, jinak začne žloutnout.
Dá se jíst syrová, ale já si růžičky před konzumací zblanšíruju.
To znamená, že je povařím asi 1-4 minuty v osolené vodě a pak je dám do ledové vody.
Doba varu záleží na tom, jestli chci mít zeleninu tvrdší nebo měkčí, ale nikdy 
by neměla být úplně měkká, maximálně tak říkajíc na skus.
Potřebuju hodně vroucí vody, aby pokud možno nepřestala vřít, když se do ní brokolice vloží.
Po uvaření rychle přendám do ledové vody, tím se okamžitě zastaví var, který způsobuje
šednutí růžic, takže když se var hned zastaví, růžice pak mají krásnou barvu.
Po pár minutách je vyndám z ledové vody a dají se různě upravit ke konzumaci, 
nebo osuším a zmrazím.
Brokolice je ceněna pro svůj vysoký obsah vitaminů, minerálních látek, vlákniny
a kyseliny listové, a díky tomu je řazena do kategorie superzdravých potravin.
Tato zelenina snižuje riziko výskytu rakoviny, krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi,
mírní menstruační bolesti nebo odstraňuje zácpu.
Z různých pokrmů, které z ní připravuju, je u nás nejoblíbenější pomazánka
s nízkotučným taveným sýrem a šalotkou. 
Kromě blanšírování je vhodnější vařit ji v páře než ve vodě.
To, co jsem včas nesklidila, bohužel rychle vykvetlo.
Protože má brokolice krátkou vegetační dobu a na podzim snáší
i menší mrazíky, dá se ještě vysít v červnu, zasadit v červenci a sklízet v říjnu.
Brokolice původně pochází ze Středomoří.

kp-group
Cechlignum