KOMENTÁŘ K VIDEU: CHILLI CAYENNE

Chilli Cayenne jsou dlouhé, na naše poměry dost pálivé papričky.
Podle nich se všem chilli papričkám neboli feferonkám také nesprávně říká kajenský pepř,
což vzniklo ze špatného překladu anglického slova pepper, které znamená jak paprika, tak pepř.

K výsevu jsem se dostala až začátkem dubna, ale lepší je vysévat už v únoru, protože
papriky všeobecně mají dlouhou vegetační dobu.
Do substrátu, který je určený pro výsev a množení nasypu semena, rozprostřu,
zasypu trochou zeminy a opatrně orosím tak, abych semena nevyplavila.

Semena by měla vyklíčit do 25 dnů, při teplotě 20-25°C a substrát musí být stále vlhký.
Za necelé dva měsíce rostliny vyrostly tak, že je mohu přesadit do truhlíku na terasu.
Nejvhodnější doba je druhá polovina května, tedy po tzv. zmrzlých mužích.
Jednotlivé rostliny oddělím a zasadím asi 8-10 cm od sebe do zeminy z kompostu,
ale existují také různé zahradnické substráty, určené pro zeleninu nebo přímo rajčata a papriky.
Po zasazení pořádně zaliji odstátou vodou a potom udržuji zeminu vlhkou, ne přemokřenou.
Místo si pro jistotu označím.

Teď už jen čekám, kdy se objeví první květy. V červnu a červenci nejsou zatím žádné vidět,
protože jsem vlastně vysévala semena o dva měsíce později než bych měla.
Zato v srpnu je květů najednou plno, a dokonce už i dlouhé plody…

V tuto dobu by se rostliny neměly moc zalévat, jinak mohou plody začít praskat.
Feferonky mimo jiné obsahují velké množství vitaminu C, karoten B, minerály, také
snižují hladinu cholesterolu v krvi a snižují srážlivost krve a tím i nebezpečí infarktu.

V září se barva prvních plodů, kterým se říká kozí rohy, změnila ze zelené v červenou
a konečně mohu sklízet.
Jejich využití v kuchyni je veliké, já jsem je letos přidala do zavařené červené řepy.
Papričky Cayenne nejsou tak šťavnaté jako třeba Jalapenos, takže se dají dobře sušit v celku 
navléknuté na provázku. Navíc to působí v každé kuchyni jako atraktivní výzdoba.
Dají se ale také sušit v pootevřené troubě nebo v sušičce.

Pálivost papriček způsobuje rostlinný alkaloid, kapsaicin, který se nejvíc vyskytuje ve vnitřní
dužině, ve které jsou umístěna semena. Ta sama o sobě nepálí, pálí jen když na nich zůstanou
zbytky té vnitřní dužiny. Vnější dužina pálí o poznání méně než ta vnitřní.
Když chci mít méně pálivou papričku, stačí ta vnitřní žebra odstranit.

Přestože se jedná o papriku roční, jak název napovídá, rostliny prý mohou přezimovat.
Nejdřív ještě sklidím všechny lusky, i ty zelené postupně dozrají v misce.
Potom rostliny vyrýpnu z truhlíku a přesadím do květináčů, které si označím, jelikož
mám více druhů papriček.
Rostlinu zkrátím asi na 10 cm, ostříhám listy, dám do chladné místnosti a měla bych zalévat
asi 1x za tři týdny.

V obyčejném mlýnku na kafe si udělám chilli koření.
Z usušených křupavých papriček odstraním semena, ta se dají vyloupnout lépe než z čerstvých.
Stejně nepálí a mohla by být navíc hořká.
Chilli Cayenne má pálivost až 50 000 SHU, tedy jednotek pálivosti.
Měří se to tak, že 1 ml roztoku z paprik se naředí takovým množstvím vody, aby pálení už nebylo cítit.
To znamená, že u papriček Cayenne je potřeba roztok naředit 50 000ml, tedy 50 litry.
Momentálně nejpálivější paprička na světě má kolem 1,5 milionu SHU.

Na podzim přesazené rostliny mi zimu nepřežily, ale příští rok to zkusím znovu.

Chilli Cayenne pochází z Jižní Ameriky (Francouzská Guyana).

kp-group
Cechlignum