KOMENTÁŘ K VIDEU: CUKETA ZELENÁ

Cuketa nebo cukína nemá velké nároky na pěstování.
Když mám čas, radši si rostliny předpěstuji v květináčích, abych měla dřívější úrodu.

V půlce března do substrátu pro výsev a množení zapíchnu raději dvě semena, to kdyby mi
náhodou nějaké nevyklíčilo. Zeminu pořádně zarosím a pro jistotu ještě naliji vodu do podmisky,
aby se substrát pořádně nasákl.  Pak ho udržuji pořád vlhký, jinak by semena nevyklíčila.
Celý květináč pak dám na okenní parapet do místnosti s teplotou kolem 20°C
a po vyklíčení přendám do chladnější světlé místnosti.

Protože se ujala obě semena, raději je oddělím a přesadím do samostatných kelímků, 
ve kterých musí být na dně otvory, aby případná přebytečná voda mohla odtékat.
Existuje hodně odrůd cuket, jejichž plody mají různé barvy od smetanově bílé přes žlutou,
světle zelenou až po tmavě zelenou. Mají také různé tvary a velikost, kdysi jsem měla
cuketu, určenou přímo pro pěstování v truhlíku nebo květináči a ta měla drobné plody
a malé listy.

Při každém přesazení se naruší kořenový systém a růst rostlin se zpomalí,
ale i tak budou mít nějaký ten náskok před rostlinami, které se na záhon vysévají přímo.
Když si cukety nestihnu předpěstovat, tak musím k přímému výsevu přistoupit, a to podle
počasí, od konce dubna do poloviny května, kdy teplota půdy by měla mít minimálně 10°C.

Rostliny, které mám předpěstované, vysadím v půlce května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
Úplně nejvhodnější místo pro pěstování cuket je kompost, ale daří se jim i v normální,
dobře vyhnojené půdě. Mají rády slunné stanoviště, zalévání odstátou vodou a dostatek místa.
Já sázím asi 80-100 cm od sebe.

V červnu přišlo velké krupobití, naštěstí poškodilo hlavně listy, plody moc ne.
A další pohroma! Slimák mně vyžral celé srdíčko rostliny, takže je opravdu nutné
neustále obsypávat granulemi.
Naštěstí mám více rostlin a těm se daří.

Cuketa obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, hodně vody, málo kalorií, a proto je
to ideální potravina na hubnutí.
Sklízím nejradši malé plody, jsou totiž mnohem křehčí, šťavnaté a bez semen.
Navíc tím podporuji nové a nové kvetení.

Jenže cukety rostou tak rychle, že se samozřejmě nevyhnu tomu, že mně nějaké přerostou.
Když se ale nesklízí pravidelně, může dojít i k zastavení plodnosti.
V kuchyni využiji každou, nejraději různě pečenou nebo v trojobalu, a také přidávám
do bramboráku.

Další pohromou pro rostliny je plíseň na listech. Žádné chemické postřiky nepoužívám,
prostě ty listy odstraňuji, nějaký velký smysl tam stejně nemají.

Plody se musí sklidit před příchodem prvních mrazů, vlastně už při teplotách pod
plus 5°C ztrácejí na kvalitě.
Ani plesnivé listy, ani přemrzlé rostliny nikdy nedávám na kompost.

Tykev pochází ze Střední Ameriky, ale cuketa byla vyšlechtěna v Itálii.

kp-group
Cechlignum