KOMENTÁŘ K VIDEU: DOMÁCÍ BYLINKOVÁ SŮL
Čerstvé bylinky nic nenahradí, ale co s nimi, když se nestačí zkonzumovat?
Dají se uchovávat různými způsoby, nejčastěji se suší nebo mrazí,
aby byly i v zimě po ruce.
Před lety se mi rozrostla kadeřavá petržel, tak jsem z ní zkusila udělat bylinkovou sůl.
A protože měla velký úspěch, pěstuji teď kudrnku ve větším množství.
Odměřím si dvě půllitrové odměrky listů, zbavených stonků a zažloutlých částí.
Jelikož dělám bylinkovou sůl poměrem 4:1, pro lepší zapamatování jsou to
4 čtvrtlitrové hrnky bylinek a 1 hrnek soli. Je to měřeno objemem, ne hmotností.
Poměr mám vyzkoušený. Když se dá méně bylinek, bude to méně aromatické.
Bylinky propláchnu a potom co nejvíc zbavím vody.
K tomu nejlépe poslouží salátová odstředivka, ale když není odstředivka,
zvládnou to i papírové ubrousky, jen to trvá o chvilku déle.
Teď si odměřím sůl, v tomto případě 250 ml.
Používám obyčejnou hrubozrnnou bez jodu, aby vynikla vůně jen a jen bylinek.
Toto množství budu dělat na velkém prkénku na dvakrát.
První várku krájím všechno dohromady, ale je lepší si kudrnku nejdřív trochu pokrájet
a teprve potom přisypat sůl.
Ta nasákne čerstvě nasekané bylinky mnohem lépe než sušené.
Toto je tradiční metoda přípravy, je sice o něco náročnější než rozdrcení v mixéru,
ale sekání nezabere víc než pár minut.
Navíc mixér rozemele sůl i bylinky zbytečně na moc malé kousky.
Dávka vyjde akorát na jeden plech s pečicím papírem.
Zapomněla jsem s petrželí a solí nasekat několik stroužků česneku, tak je přidám až na plech.
Během sušení všechno několikrát prohrábnu a že je hotovo poznám snadno.
Sůl bylinky krásně vysuší, pěkně se sype a nelepí.
Doba sušení závisí na teplotě vzduchu, ve velkých vedrech trvá celý proces dva až tři dny.
Někdy je potřeba dosušovat ve vypnuté pootevřené troubě, zahřáté max. na 35°C.
Záleží také na tom, jak jsou bylinky šťavnaté.
Sůl s bylinkami používám na brambory nebo maso, do salátů a polévek,
na některých pokrmech víc vynikne její barevná struktura.
Po roce bylinky ztratí barvu, proto nedělám zbytečně velké zásoby.
Bylinková sůl se připravuje z různých bylinek.
Kromě kudrnky se používá např. libeček, celerová nať, majoránka, pažitka,
šalvěj, rozmarýn, oregáno, tymián nebo kopr.
Bylinky lze použít samostatně nebo se dají smíchat 2-3 druhy
podle toho, jaké má kdo v oblibě.
Česnek, ale také lupínky z chilli papriček nebo zázvor - to všechno ochutí bylinkovou sůl.
Přidaná nastrouhaná kůra z citrusů je výborná hlavně na ryby.
Nějaká sklenička vždycky zbyde i jako drobný dárek pro přátele :).
Nejnovější videa
Heřmánek pravý
Heřmánek pravý je jednoletá nebo ozimá léčivá rostlina. ...
Lilek, baklažán
Lilek se v tropických oblastech pěstuje jako vytrvalá rostlina, u nás výhradně jako jednol ...
Cibule jarní
Cibule kuchyňská je dvouletá nebo vytrvalá rostlina s robustním dutým stonkem. Potřebuje ...
Papriky
Paprika se u nás pěstuje jako jednoletka, v teplých oblastech roste jako vytrvalý keřík. ...