KOMENTÁŘ K VIDEU: ŘEPA ČERVENÁ

Pěstování červené řepy se mi každý rok daří, jen jeden rok, 
kdy se přemnožili hraboši, malé rostliny úplně zmizely…

Na záhon, který jsem si na podzim zryla a vyhnojila granulovaným hnojivem,
nasypu před výsevem trochu kompostu a pak po celou dobu vegetace nehnojím.
Řepa by se neměla vysévat před koncem dubna, protože je citlivá na mráz
a rostliny po přejití mrazem mají sklon vybíhat do květu.
Nesnáší čerstvý hnůj a neměla by se zařazovat 2x za sebou na stejné místo,
a také se nemá vysévat po špenátu nebo mangoldu.

Vzdálenost mezi řádky je asi 30 cm a osivo se má sít mělce, tzn., 
že ho zasypu jen asi centimetrovou vrstvou zeminy, kterou pak uplácám
a zakropím. Osivo by nemělo vyschnout.

Zhruba po měsíci je potřeba odstranit plevel, který ubírá rostlinám živiny.
Protože jsem zasela semena hustěji, musím rostliny teď vyjednotit tak na 8-10 cm,
aby měly prostor k růstu. Některé vyndané sazenice zkusím dát na prázdné místo,
kde nic nevyrostlo a uvidím, jestli se ujmou. Musím je ale pořádně zalít.
Jinak řepa nepotřebuje moc vody, zalévám ji jen v období velkého sucha.

Existuje asi 20 odrůd, které mají tvar kulatý nebo válcovitý,
dužina bývá obvykle červená, ale může být i žlutá nebo bílá.
Kromě kořenové části se dají konzumovat i listy, které mají sice míň vlákniny,
ale zase víc vitaminu C.

Od července se už dají sklízet první bulvy pro přímou spotřebu.
Rostliny, které jsem při jednocení přesadila, se také ujaly.

Řepa je výborná vařená nebo pečená jako příloha nebo do polévek,
např. boršče, ale tepelnou úpravou ztrácí cenné látky, které obsahuje.
V horkých letních dnech přijde vhod upravená syrová jako carpaccio s kozím sýrem.

Proč se říká "být zdravý jako řípa"? Protože řepa je nositelem různých látek, vitaminů
a minerálů, které mimo jiné podporují funkci jater, zbavují tělo toxických látek, 
a hlavně přirozeně zpomalují stárnutí.
Pokud ji vařím nebo peču, je lepší ji neloupat, aby neztratila zbytečně moc
šťávy. Oloupu, když ji chci připravit v syrovém stavu.

Šťávu z čerstvé řepy je dobré používat jako prevenci proti rakovině a v kombinaci
s čerstvým jablečným moštem je nejen vynikající, ale je to úplná nutriční bomba.
Říká se, že řepa je nejlevnější elixír mládí, protože velmi příznivě působí na pleť
nebo na nehty, a také zpevňuje vlasy.

Než přijdou první mrazy řepu sklidím a přebytky na zimu zavařím do sladkokyselého nálevu.
Přes zimu se dá skladovat v písku ve sklepě jako např. mrkev.

Řepa původně pochází ze Středomoří.

kp-group
Cechlignum