KOMENTÁŘ K VIDEU: SKLIZEŇ MRKVE BEZ RÝČE

Mrkev se obvykle sklízí rýčem nebo rycími vidlemi.
Tyto nástroje jsou nepostradatelným pomocníkem při podzimní sklizni,
kdy se sklízí mrkev najednou, především pro uskladnění.

Koncem jara a během léta už bývají rané odrůdy mrkve dost veliké na to, aby se daly použít v kuchyni,
například při zavařování okurek, při vaření nebo jen tak na chroupání.
Nechci vyndat víc mrkví, potřebuji jen jednu nebo dvě.
Ráda ji sklízím postupně, abych měla vždy čerstvou.
Často se ale stávalo, že mi v ruce zůstal jenom trs zelené natě a mrkev držela pevně v zemi.
A při dalším pokusu o vytažení se ještě přetrhla..

Aby se dala vytáhnout snadněji, je důležité nejdřív záhon zalít.
Další trik spočívá v tom, že před vytažením kořen lehce zatlačím do země.
Tím se přetrhnou kořenové vlásky, zvětší se otvor a pak už jen mrkev 
krásně vytáhnu ze země, přičemž ostatní zůstanou.
Není nad čerstvě sklizenou zeleninu.
 

kp-group
Cechlignum